fredag 15. april 2011

10 uker - Babyen er nå et forster!

OM BARNET

Embryoet er i begynnelsen av denne uken åtte uker gammelt, og ettersom alle indre og ytre strukturer nå er komplette, avsluttes embryofasen. Barnet er nå et foster! Foster betyr ”liten” eller ”avkom” og skal bare vokse og modnes frem mot fødselen.

Fingre og tær blir tydeligere, og armer og bein er omtrent riktig plassert med nesten riktige proporsjoner i forhold til kroppen. Armene er bøyd ved albuen og håndleddet er tydelig. Tommelen skiller seg fra de andre fingrene i form. Både tå- og fingernegler begynner å formes. Armene er nå så lange at de kan møtes rundt brystet. Fra nå av vil utviklingen av armer og bein skje noe tregere.

Hjernen har nå en stor høyre og venstre hjernehalvdel, og begynner så smått å få kontroll over bevegelsene. Fosteret har brystvorter og kan snart tisse ettersom nyrene begynner å produsere urin. Øyelokkene dekker nesten hele øynene og vil snart lukkes helt. Nesetippen blir også synlig denne uken. Ganen formes og overleppen er ferdig utviklet. Det første ordentlige hudlaget begynner å omsvøpe fosteret, og skjelettet omdannes gradvis fra brusk til bein. Dette skjer vanligvis først i overkroppen.

2 kommentarer:

  1. Er det ikke utrolig å tenke på? Husker så godt korsen e fulgte med på utviklinga og den lille i magen.. Ei fantastisk tid.. Håpe du føle de bedre no etterhvert.. Kanskje e kvalmen snart over? :D

    SvarSlett
  2. Syns det er helt utrolig at det allerede er et lite forster etter 10 uker.. =D Litt rar å tenkte på hvor fort dem utvikler seg.. =D Kvalmen er her nok enda, men håper på det gir seg innen 2uker. Håper jeg.. hehe.. tror under forge svangerskap så gav det seg ca rundt 3månder.. =) Og det er no ikke lenge gjen til.. ^_^

    SvarSlett